Skip to content
+31 (0) 481 - 434481 info@detinnenroos.nl Open 9AM - 5PM - webshop

Herdenkingsmunt Operation Market Garden

Opdrachtgever: De Tinnen Roos
Herdenkingsmunt Operation Market Garden
Idee: Team DTR
Ontwerp: Eduardo Perez
Formaat: diameter 50 mm
Materiaal: tin-bismuth legering

Het verhaal

Operatie Market Garden is een zeer belangrijk historisch moment geweest in de bevrijding van Europa en vormt een mijlpaal in ons vrije en vredige leven in Europa maar ook in de hele wereld. Deze munt werd ontworpen en gefabriceerd door De Tinnen Roos ter herinnering aan het feit dat 75 jaar geleden de operatie plaats vond. In de gehele regio waren er verschillende herdenkingsevenementen georganiseerd, van optochten tot massale droppings van parachutisten. Voor De Tinnen Roos is deze munt een erkenning van dit belangrijke heroïsche bevrijdingsmoment.

Het ontwerp

De herdenkingsmunt heeft twee zijden met ieder een eigen afbeelding. Voor de ene zijde maakten we gebruik van enkele teksten die direct duidelijk maken waar deze munt voor bedoeld is, de titel en het aantal jaar geleden dat de bevrijding plaats vond. Met bovenaan de Nijmeegse Waalbrug geven we een herkenbaar beeld van waar de slag om ging.

Op de andere zijde legden we een moment in de tijd vast waarin deze emotionele gebeurtenis wordt bevroren. Een vader, met zijn dochter op zijn schouders, zwaait naar de geallieerde vliegtuigen. Zij vlogen over om alle parachutisten te laten vallen die Nederland kwamen bevrijden tijdens Operatie Market Garden. Een eerbetoon aan al die militairen die hun leven riskeerden om Europa te bevrijden.

Wat onze klanten zeggen

Wilt u een unieke herinneringsmunt laten maken?

Heeft u een speciaal moment dat u wilt vastleggen op een unieke manier? De Tinnen Roos denkt met u mee bij het ontwerpen en fabriceren van een herdenkingsmunt. Geschikt als cadeau aan speciale mensen, maar ook voor particuliere verkoop als souvenir. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden en een prijsopgave.

We maken unieke en mooie medailles en pins voor een grote verscheidenheid aan klanten

Technieken

Ontwerpen en model maken

Ontwerpen op de computer

Voor het ontwerpen van deze munt is gebruik gemaakt van twee verschillende 3D-ontwerp programma’s. In de eerste stap is een solide basisvoorwerp met de juiste afmetingen gemaakt in SolidWorks. Dit tekenprogramma is geschikt voor technische tekeningen. De basisfiguur is geïmporteerd in ZBrush waarin je meer kunt ‘kleien’ op je scherm. In dit programma ontstonden de verschillende karakters en teksten op te munt. Door het ontwerp telkens vanuit een andere hoek te bekijken in het programma konden zoveel mogelijk details toegevoegd worden en wisten we vooraf al hoe deze zouden uitpakken in de daadwerkelijke munt.

Frezen

Het ontwerp werd door de computer doorgestuurd naar onze freesmachine. Vanuit een stuk kunststof werd laagje voor laagje het kunststof verwijderd. Gaandeweg dit proces werden de details steeds meer zichtbaar. Nadat alles uitgefreesd was, werd de kunststof munt schoongemaakt zodat er geen restanten slijpsels en ander vuil meer op zat. Klaar voor het eerste gietwerk om masters te maken.

Gieten en afwerken

Mal maken en gieten

Met behulp van de kunststof munt zijn in een eerste mal de masters gegoten. Masters worden gebruikt om de productiemal mee te maken. Alle mallen worden in eigen huis gefabriceerd en per product aangepast voor de beste gietresultaten. In de mal van deze munt hadden we plaats voor elf exemplaren. Per gietronde konden we dus elf munten produceren. Er is gegoten met een tin-bismuth legering. Deze legering wordt door onszelf aangemaakt in de gietketels. Bij elke gieting wordt het mengsel handmatig in de slingergietmachine gegoten.

Afwerking met zuren

Na schoonknippen en slijpen van de gegoten munt is het geheel nog niet klaar. De munt heeft dan nog de dof zilveren kleur van het materiaal zelf. Om de antieke look te krijgen van ons eindproduct heeft de herdenkingsmunt een zuurbad gekregen. Zorgvuldig is het hele oppervlak vet- en stofvrij gemaakt voordat het zuur werd toegevoegd. Met een tandenborstel werden de kleinste details gepoetst zodat er geen plekjes overgeslagen werden. Als laatste is de munt schoongeborsteld om de donkere laag weg te poetsen en de munt zijn uiteindelijke uiterlijk te geven.

Meer afbeeldingen van deze munt

market garden, herinneringsmunt, 75 jaar, operation market garden
market garden, herinneringsmunt, 75 jaar, operation market garden
market garden, herinneringsmunt, 75 jaar, operation market garden
market garden, herinneringsmunt, 75 jaar, operation market garden, doosje