Ga naar hoofdinhoud
+31 (0) 481 - 434481 info@detinnenroos.nl Open 9AM - 5PM - webshop

Assemblage

Van gietkrans tot consument

Tinnen en thermoplastic resin producten die gegoten zijn, hebben na het gietwerk een aantal productiestappen te ondergaan voordat het bij de consument terecht komt. Als opdrachtgever bepaal je welke stappen wij voor jou uitvoeren. Ben je al tevreden met onafgewerkte producten met gietnaden of wil je jouw product klaar voor de verkoop? Lees verder om te weten welke stappen wij allemaal voor je kunnen doen.

tinnen waalbrug nijmegen miniatuur

Waalbrug

Doorlopen stappen na het gieten

  • Van de krans afknippen
  • Afbramen en eventueel vliesjes wegsnijden
  • Slijpen van de randen
  • Solderen
  • Zandstralen
  • Zaponeren
  • Plakken op acrylplaat met 3M tape

Grove afwerking

Zodra het gietwerk uit de mal komt zijn kunnen we meerdere technieken gebruiken om naden, gietkanalen en bramen te verwijderen. Door deze technieken te gebruiken kunnen we de gietingen zo ‘schoon’ mogelijk leveren en kunnen we er zelf mee verder aan de slag voor de vervolgstappen.

Voor metalen of kunststof gietwerk kun je niet altijd dezelfde technieken gebruiken bij het afwerken. Bij kunststof hebben we geen vervolgstappen qua uiterlijk op het monteren na. Gietwerk wordt veelal opgeleverd in de kleur zoals wij deze gieten. Bij miniaturen voor de spelindustrie is het de speler zelf die de items schildert en daarmee voor een eindproduct zorgt.

Afbramen

Afbramen doen we bij zowel metalen als kunststof gietwerk. Gietkanalen en eventueel vliesjes halen we van het gietwerk af nadat we de voorwerpen van de gietkrans geknipt hebben. Met behulp van kniptangetjes en chirurgenmesjes halen we de kleinste onderdelen van de gegoten onderdelen af. Wat er aan gietkanalen overblijft verzamelen we in een apart bakje zodat we dit weer kunnen terug smelten samen met de gietkransen. Hergebruik van grondstoffen doen we bij De Tinnen Roos graag. Bij metaal gietwerk waar het gietkanaal te stevig is om door te knippen, maken we gebruik van de slijpmachine om het oppervlak glad te krijgen.

Gietnaden verwijderen

Op het punt waar de twee helften van een mal samenkomen, ontstaat op het gietwerk een gietnaad. Deze is niet altijd heel goed zichtbaar. Toch vormt deze naad een storend geheel in het eindproduct en dat is dan ook de reden dat we de gietnaad verwijderen. Bij het ene product volstaat het wegsnijden met een mesje, terwijl we bij een ander voorwerp met een dremel of hoge druk slijper aan de slag moeten om het weg te halen. Grotere stukken slijpen we op de slijpmachine.

Bij het verwijderen van gietnaden op kunststof voorwerpen volstaan een mesje of schuurblokje over het algemeen.

Scotchen

Bij het scotchen maken we het oppervlak van metaal schoon en vetvrij. Kleine oneffenheden kun je er ook mee wegwerken zodat er een egaal oppervlak ontstaat dat vrij is van vlekken. Door het gebruik van een scotch-schijf krijgt een vervolgstap zoals zuren beter resultaat. Scotchen gebruiken we ook om een teveel aan patina te verwijderen. De mate waarin we de scotch gebruiken bepaalt hoeveel glans een product gaat krijgen. Na een behandeling met zuur, krijgt een een metalen voorwerp ook een scotchbeurt. De donkere verzuurde laag wordt hiermee wat teruggebracht waardoor de unieke look tevoorschijn komt.
Deze techniek kunnen we multifunctioneel inzetten op verschillende momenten in het proces.

Zandstralen

Hoewel je de zandstraaltechniek kunt gebruiken met verschillende grondstoffen, doen we dit met soda. De techniek gebruiken we voor twee verschillende redenen. Als tussenstap en als afwerking. Door in een straalcabine op hoge druk soda op een metalen voorwerp te spuiten, maak je het oppervlak schoon en vetvrij. Door de hoge druk komt het fijne stof op de kleinste details terecht. Handig als we hierna het voorwerp willen zuren. In afbeeldingen en belettering op een product ontstaan op deze manier geen puntjes waar het zuur zich niet kan hechten. Als afwerking kan deze techniek ook gebruikt worden omdat met de stralen soda het oppervlak goed glad en glanzend gespoten wordt.

Montage

Miniaturen voor spelleveranciers worden vaak schoon geleverd, maar een item zoals de Waalbrug moet in elkaar gezet worden. Solderen, lijmen en plakken zijn hierbij opties die we gebruiken. Binnen een product kan het zo zijn dat we meerdere van deze opties gebruiken.

Solderen

Voor het aan elkaar zetten van tinnen onderdelen maken we gebruik van de soldeertechniek. Door eerst de te bevestigen onderdelen te scotchen maak je ze vrij van vuil en vet. Dit doen we om de hechting beter te laten verlopen. Met een hete soldeerbout wordt soldeertin tussen de onderdelen geplaatst. Tijdens het stolproces ‘lijmt’ het de delen aan elkaar. Door gebruik te maken van zo min mogelijk soldeertin wordt voorkomen dat er klodders aan de buitenkant ontstaan. Solderen gebeurt voordat het product gepolijst of gezuurd wordt. Op deze manier krijgt het bewerkte oppervlak dezelfde behandeling als de rest van het voorwerp.

Lijmen

Voor het bevestigen van verschillende grondstoffen aan elkaar hebben we de mogelijkheid tot verlijmen met een tweecomponentenlijm. Op deze manier zetten we bijvoorbeeld een tinnen afbeelding op een wijnglas, maar kunnen we ook miniaturen op een ondergrond zetten. Lijm gebruiken we vooral op momenten dat we iets op een transparant oppervlak moeten bevestigen.

Plakken

Met 3M dubbelzijdige tape kunnen we een zeer stevige verbinding maken tussen verschillende voorwerpen. Met behulp van de lasergraveermachine kunnen we heel precies de afmetingen van de tape snijden. Eenmaal geplakt krijg je de onderdelen zeer moeilijk los van elkaar. Tijdens het plakwerk is het dan ook erg precies werken. Met gemak krijg je een zwaarder metalen voorwerp op een marmeren basis zonder dat je dit handmatig los krijgt.

Tin met verschillende uiterlijken

Tin heeft van nature een zilverachtige kleur. Toch kennen de meeste mensen tin als een nogal donker grijs metaal. In de geschiedenis van tin lees je daar meer over. In onze gieterij gebruiken we meerdere technieken om tin het uiterlijk te geven zoals wij of de klant dat willen. Van een chique glanzende uitvoering tot een antieke look.

Bij De Tinnen Roos gebruiken we de volgende technieken om tin het uiterlijk te geven wat we willen.

  • Patineren
  • Polijsten
  • Zuren

Patineren

Om meer dimensie in onze producten te creëren kunnen we gebruik maken van een patina. Een donkere pasta die we in vloeibare vorm op een halffabrikaat aanbrengen. Na aanbrengen en licht indrogen wrijven we de patina uit. Vervolgens gaat het voorwerp in de polijstbak om glans toe te voegen en wordt het schoon. In de diepere gedeeltes blijft wat patina achter dat voor een schaduwwerking zorgt. Details worden hiermee duidelijker zichtbaar. De patina kan helpen om een wat oudere look te geven aan gietwerk.

Polijsten

Na gieten heeft de tin een wat doffe kleur, de glanzende zilveren tint moet nog tevoorschijn komen. In een polijstmachine wrijven keramieken bolletjes trillend en ronddraaiend tegen de producten aan. Wij doen dit in combinatie met water en een afwasmiddel. De tijdsduur van polijsten is afhankelijk van de voorwerpen die in productie zijn. Nadat de producten de polijstmachine uitkomen is de glanzende vorm zichtbaar. Na polijsten is het product klaar of kunnen de onderdelen in elkaar gezet worden.

Zuren

Gietwerk dat wat klassieker er uit moet komen te zien, kunnen we door middel van zuren een zogenoemde ‘antique look’ geven. De zilverkleur van tin wordt in dit proces wat grijzer met een subtiele glans eroverheen. Voordat het voorwerp korte tijd in het zuur gelegd wordt, wordt het een tijdje voorverwarmd in een badje met soda zodat het geheel vetvrij en schoon wordt. Hierdoor hecht het zuur beter en ontstaan er geen vlekjes in het eindresultaat. Een mooie techniek waarbij bijvoorbeeld trofeeën en herdenkingsmunten een bijzondere uitstraling krijgen.

Beschermen

Gietwerk dat behandeld is met een patina of een zuurbad heeft een beschermlaag nodig als laatste afwerking. Met deze laag voorkom je dat de patina kan afgeven en stop je het zuurproces.

Zaponeren

Zodra het metalen gietwerk geheel in elkaar gezet is en een afwerking heeft gekregen, zetten we er een beschermlaag over heen. Dit doen we met zaponlak. Deze lak werkt als een vernislaag. Het beschermt de tin tegen invloeden van buitenaf en het zorgt ervoor dat de kleur behouden blijft.

Over het algemeen worden er een tweede dunne lagen lak op het oppervlak gespoten zodra de eerste laag droog is. Door het gebruik van dunne laagjes gaan we druppelvorming op het oppervlak tegen. Het spuitwerk wordt gedaan bij een goede afzuiging.

Zaponeren is niet altijd de laatste stap in het proces. Dit is bijvoorbeeld als het gietwerk verlijmd moet worden op een ander oppervlak, zoals acryl, hout of marmer. In dat geval wordt het metaal eerst met de lak behandelt voordat het op de ondergrond gemonteerd wordt.