skip to Main Content
+31 (0) 481 - 434481 info@detinnenroos.nl Open 9AM - 5PM - webshop

Technieken uit het verleden

Mee gaan met de tijd

De Tinnen Roos gaat voortdurend met de tijd mee. Met de komst van nieuwe technieken en machines worden de productiemethodes steeds aangepast. Hiermee verbeteren we dagelijks onze kwaliteit. We vergeten echter de technieken uit het verleden niet, want zij staan aan de basis van onze huidige kennis en vaardigheden.

PU kunststof

PU gieten vervangen door spuitgieten

Met de komst van de SiOCAST in onze werkplaats in 2020 en de verbeterde technieken die daar bij horen, zijn slingergieten en vacuümgieten met PU kunststof verouderde technieken die we niet meer gebruiken. De processen zijn arbeidsintensiever en leveren meer onbruikbaar restmateriaal op.

Vacuümgieten

Het gebruik van PU kunststof (polyurethaan) is vaak voor kleinere oplages. In onze gieterij maken we gebruik van vacuümsystemen waarmee we siliconenmallen kunnen maken. Deze mallen worden als ze klaar zijn volgegoten met PU en onder druk gebracht zodat al de overtollige lucht uit het product verdwijnt. Doormiddel van deze techniek maken we zowel eindproducten, halffabrikaten als prototypes. Door de lagere ontwikkelingskosten van een siliconenmal is het geschikt als gietmethode voor kleine oplages. De kwaliteit van vacuümgieten is bijna geheel gelijk aan spuitgieten, maar arbeidsintensiever. Het ontwikkelen van een metalen mal voor spuitgieten is veel kostbaarder en daardoor geschikter voor massaproductie. Kunststof gieten in onze siliconenmallen is dan ook uitermate geschikt voor prototypen.

Slingergieten

PU kan ook middels slingergieten in siliconen rubber mallen gegoten worden. Wij hebben dit een tijdje gedaan met de machines van Nicem. Voor verschillende bedrijven maakten we op deze manier kunststof miniaturen voor spellen. Het proces is erg intensief doordat je gebruikt maakt van een tweecomponenten kunststof. Door een korte stollingstijd moet voor elke gieting het mengsel opnieuw gemaakt worden in exact dezelfde verhouding. Na gieten kan de gietkrans niet meer verwerkt worden en foute afgietsels kunnen niet gerecycled worden.

Beletteren

Snijplotter

Met behulp van onze snijplotter maakten we diverse reclameuitingen en informatieve borden. Elke gewenste vorm of tekst wordt door deze machine gesneden uit speciale plakfolie. Deze plaatsten we op elk gewenst oppervlak (vb. metaal, glas, plexiglas).

Toepassingen

Met behulp van de snijplotter sneden we plakfolie voor bijvoorbeeld:

  • Reclameborden
  • Raamdecoratie
  • Beplakking voor modelbouw