skip to Main Content
+31 (0) 481 - 434481 info@detinnenroos.nl Open 9AM - 5PM - webshop

Technieken

Kunststof gieten

In onze werkplaats gieten we met verschillende materialen. Per product bepalen we het juiste materiaal en de optimale samenstelling. Naast het gieten in metalen beschikken we over de mogelijkheid om te werken in PU kunststof en thermoplastic resin.

Thermoplastic resin

De SiOCAST is een revolutie in het gietwerk van miniaturen. Het is het allereerste systeem dat je de mogelijkheid biedt om Resin te injecteren in siliconen mallen. Resin granulaat wordt in de machine gesmolten zodat deze vloeibaar in de mal gespoten kan worden. Met deze spuitgiet techniek is hogere detaillering van het eindproduct mogelijk. Voor het maken van miniaturen voor onder andere bordspellen is deze manier van produceren zeer geschikt.

Extra voordeel is dat de gietkransen opnieuw gebruikt kunnen worden. Een speciale versnipperaar breekt de restanten af en maakt er granulaat van dat opnieuw verhit kan worden voor een nieuwe gieting. Hiermee gaat er geen materiaal verloren en is het 100% recyclebaar in het productieproces.

De Tinnen Roos biedt trainingen aan voor het bedienen van de SiOCAST en het maken van de mallen hiervoor.

PU kunststof

Het gebruik van PU kunststof (polyurethaan) is vaak voor kleinere oplages. In onze gieterij maken we gebruik van vacuümsystemen waarmee we siliconenmallen kunnen maken. Deze mallen worden als ze klaar zijn volgegoten met PU en onder druk gebracht zodat al de overtollige lucht uit het product verdwijnt. Doormiddel van deze techniek maken we zowel eindproducten, halffabrikaten als prototypes. Door de lagere ontwikkelingskosten van een siliconenmal is het geschikt als gietmethode voor kleine oplages. De kwaliteit van vacuümgieten is bijna geheel gelijk aan spuitgieten. Het ontwikkelen van een metalen mal voor spuitgieten is veel kostbaarder en daardoor geschikter voor massaproductie. Kunststof gieten in onze siliconenmallen is dan ook uitermate geschikt voor prototypen.

Met de komst van de SiOCAST en de verbeterde technieken die daar bij horen, is PU kunststof een verouderde techniek die we steeds minder gebruiken. Het proces is arbeidsintensiever en levert meer onbruikbaar restmateriaal op.

Production in Resin