Skip to content
+31 (0) 481 - 434481 info@detinnenroos.nl Open 9AM - 5PM - webshop

Het Gezicht Van Nijmegen sleutelhanger

het gezicht van nijmegen sleutelhanger
Opdrachtgever: Andreas Hetfeld
Ontwerp DTR: Eduardo Pérez
Materiaal: tin

Van archeologische vondst…

Het masker waarop Andres Hetfeld zijn kunstwerk baseerde heeft zijn oorsprong in een archeologische vondst van een 2000 jaar oud Romeins ruitermasker – een van de oudste en mooiste voorwerpen uit de Geschiedenis van Nijmegen en van Nederland. Deze gezichtshelm is al vele jaren te zien in Museum Het Valkhof. Rond het jaar 1915 zou het opgebaggerd zijn in de Waal, vlakbij de Nijmeegse spoorbrug. Het originele masker is bekleed met messing en draagt sporen van verzilvering en vergulding.

…tot monumentaal kunstwerk

Kunstenaar Andreas Hetfeld werd gegrepen door de schoonheid van het ruitermasker dat hem inspireerde tot het maken van het monumentale kunstwerk ‘Het Gezicht Van Nijmegen’. Na een majestueuze tocht over de Waal staat het 6 meter hoge masker-kunstwerk sinds april 2020 op het stadseiland Veur Lent. Sindsdien heeft het iconische beeld een magische aantrekkingskracht op bezoekers en fotografen. Foto’s van het beeld gaan inmiddels de hele wereld over als symbool van hoop, kracht en bescherming.

Samenwerking Hetfeld en De Tinnen Roos

De kunstenaar heeft de samenwerking met het ambachtelijke bedrijf De Tinnen Roos gezocht om enkele mooie producten van het kunstwerk te ontwikkelen en te vervaardigen. De Tinnen Roos is gevestigd in Millingen en staat tot ver buiten de landsgrenzen bekend om haar vakmanschap en gedetailleerde producten. Millingen is tevens de plaats waar op Shipyard Millingen ‘Het Gezicht Van Nijmegen’ werd vervaardigd.

Wat onze klanten zeggen

Wilt u een uniek souvenir laten maken?

Heeft u een speciaal kunstwerk dat u wilt vastleggen op een unieke manier? De Tinnen Roos denkt met u mee bij het ontwerpen en fabriceren van een souvenir. Geschikt als cadeau aan speciale mensen, maar ook voor particuliere verkoop als souvenir. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden en een prijsopgave.

We maken souvenirs voor een grote verscheidenheid aan klanten

Technieken

Ontwerpen en model maken

Ontwerpen op de computer

Voor het ontwerpen van deze sleutelhanger is gebruik gemaakt van bestaande 3D tekeningen die de basis vormden van het kunstwerk. Deze tekeningen waren niet geschikt voor de productie van de souvenirlijn. Binnen De Tinnen Roos zijn daarom aanpassingen gemaakt met behulp van ZBrush en SolidWorks. Samen met gedetailleerde foto’s van het kunstwerk zelf werd een plattere versie van het masker gecreëerd.

3D printen

De voltooide 3D tekening hebben we tastbaar kunnen maken met de 3D printer. Laagje voor laagje worden de onderdelen opgebouwd. Aan de zijkanten van de onderdelen wordt een frame geprint die ervoor zorgt dat de warme massa tijdens het printwerk niet instort. Voordat de onderdelen gebruikt kunnen worden, moet het frame losgeknipt worden en wordt het voorwerp grondig schoongemaakt met alcohol.

Gieten

Mal maken en gieten

Met behulp van de kunststof print is in een eerste mal een aantal masters gegoten. Masters worden gebruikt om de productiemal mee te maken. Alle mallen worden in eigen huis gefabriceerd en per product aangepast voor de beste gietresultaten. Het Gezicht van Nijmegen sleutelhanger bestaat uit twee losse onderdelen. Het masker en een sleutelring met ketting. Enkel het masker wordt gegoten.

Oogje meegegoten in de mal

Om een sleutelring aan het masker vast te kunnen maken, heeft het masker een ringetje aan de achterkant. Voor dit masker is gekozen om geen apart oogje van een ander materiaal in de mal te leggen, maar om het oogje van tin mee te gieten in de vorm. De mal is hierop aangepast. Op de plek van het oogje is de snede zo gemaakt dat de opening gemaakt wordt door een uitstulping van de siliconen. Tijdens het uithalen van het masker wordt de mal op die plek een tikje gevouwen waardoor het voorwerp los uit de mal komt.

Legering

Er is gegoten met een tinlegering. Deze legering wordt door onszelf aangemaakt in de gietketels. Bij elke gieting wordt het mengsel handmatig in de slingergietmachine gegoten.

Afwerken

Afwerking met zuren

Na schoonknippen van het masker en slijpen van de randjes is het geheel nog niet klaar. De dof zilveren kleur van het materiaal zelf is nog aanwezig. Om de antieke look te krijgen van ons eindproduct hebben de onderdelen een zuurbad gekregen. Zorgvuldig is het hele oppervlak vet- en stofvrij gemaakt voordat het zuur werd toegevoegd. Met een tandenborstel werden de kleinste details gepoetst zodat er geen plekjes overgeslagen werden. Als laatste is het masker schoongeborsteld om de donkere laag weg te poetsen en het miniatuur kunstwerk zijn uiteindelijke uiterlijk te geven.

Assembleren

Het masker en de sleutelring worden handmatig aan elkaar bevestigd. Met een tangetje openen we het laatste ringetje van het kettinkje. Het ringetje wordt door het oogje achter het masker gestoken en vervolgens dichtgevouwen. De sleutelhanger is nu compleet af en klaar voor de consument.

Meer afbeeldingen van Het Gezicht Van Nijmegen sleutelhanger

sleutelhanger gezicht van nijmegen
sleutelhanger gezicht van nijmegen close up
sleutelhanger gezicht van nijmegen geschenkdoosje
sleutelhanger gezicht van nijmegen autosleutel
sleutelhanger gezicht van nijmegen sleutelbos