skip to Main Content
+31 (0) 481 - 434481 info@detinnenroos.nl Open 9AM - 5PM - webshop

Technieken

Nabewerking

Tin met verschillende uiterlijken

Tin heeft van nature een zilverachtige kleur. Toch kennen de meeste mensen tin als een nogal donker grijs metaal. In de geschiedenis van tin lees je daar meer over. In onze gieterij gebruiken we meerdere technieken om tin het uiterlijk te geven zoals wij of de klant dat willen. Van een chique glanzende uitvoering tot een antieke look.

Bij De Tinnen Roos gebruiken we de volgende technieken om tin het uiterlijk te geven wat we willen.

  • Patineren
  • Polijsten
  • Zuren

Patineren

Om meer dimensie in onze producten te creëren kunnen we gebruik maken van een patina. Een donkere pasta die we in vloeibare vorm op een halffabrikaat aanbrengen. Na aanbrengen en licht indrogen wrijven we de patina uit. Vervolgens gaat het voorwerp in de polijstbak om glans toe te voegen en wordt het schoon. In de diepere gedeeltes blijft wat patina achter dat voor een schaduwwerking zorgt. Details worden hiermee duidelijker zichtbaar. De patina kan helpen om een wat oudere look te geven aan gietwerk.

Polijsten

Na gieten heeft de tin een wat doffe kleur, de glanzende zilveren tint moet nog tevoorschijn komen. In een polijstmachine wrijven keramieken bolletjes trillend en ronddraaiend tegen de producten aan. Wij doen dit in combinatie met water en een afwasmiddel. De tijdsduur van polijsten is afhankelijk van de voorwerpen die in productie zijn. Nadat de producten de polijstmachine uitkomen is de glanzende vorm zichtbaar.
Na polijsten is het product klaar of kunnen de onderdelen in elkaar gezet worden.

Zuren

Gietwerk dat wat klassieker er uit moet komen te zien, kunnen we door middel van zuren een zogenoemde ‘antique look’ geven. De zilverkleur van tin wordt in dit proces wat grijzer met een subtiele glans eroverheen. Voordat het voorwerp korte tijd in het zuur gelegd wordt, wordt het een tijdje voorverwarmd in een badje met soda zodat het geheel vetvrij en schoon wordt. Hierdoor hecht het zuur beter en ontstaan er geen vlekjes in het eindresultaat. Een mooie techniek waarbij bijvoorbeeld trofeeën en herdenkingsmunten een bijzondere uitstraling krijgen.