Skip to content
+31 (0) 481 - 434481 info@detinnenroos.nl Open 9AM - 5PM - webshop

N.E.C. munt '75 jaar Goffertstadion'

goffertstadion, nec, gebouw, weer trekken wij ten strijde, munt

Opdrachtgever: Supportersvereniging N.E.C.
Ontwerp & 3D model DTR: Eduardo Pérez
Formaat: diameter 50 mm
Materiaal: tin-bismuth legering

Supportersactie voor lokale ondernemers

Supporters van de Nijmeegse voetbalclub NEC hebben een plan opgepakt om lokale ondernemers een steuntje in de rug te bieden. Veel ondernemers lopen door de corona lockdowns omzet mis. Door de supportersvereniging zijn diverse bedrijven benaderd om samen een ‘Teske veur Thuus’ (tasje voor thuis) samen te stellen. Het pakket bestaat onder andere uit enkele biertjes van verschillende brouwerijen uit de omgeving, een Nimweegse leverworst, speciale massageolie en merchandise van de club.

N.E.C. munt ’75 jaar Goffertstadion’

De Tinnen Roos ontwierp een speciale herdenkingsmunt waarbij het Goffertstadion centraal staat. Dit sportcomplex heeft in 75 jaar enkele grote verbouwingen gehad. In de afbeelding op de munt is het stadion van bovenaf te zien. Door het stadion optisch in twee te delen zie je het veld zoals het er vroeger bij lag en hoe de situatie nu is. In de tekst wordt verwezen naar de lange geschiedenis van het stadion. Op de andere zijde staat de entree van het stadion afgebeeld met de supporterskreet ‘weer trekken wij ten strijde’. Alle elementen samen maken het een souvenir die de NEC-supporter echt in bezit moet hebben.

‘Teske veur Thuus’ bestellen

Wil jij graag in bezit komen van onze N.E.C. munt ’75 jaar Goffertstadion’, bestel dan het Teske veur Thuus via de actiepagina van de supportersvereniging. Bestellen kan online tot en met 2 mei 2021. Afhalen op 8 mei bij het Goffertstadion van NEC. Een teske kost 19,00 euro; een verwijzing naar het jaar 1900 toen NEC opgericht werd.

Wat onze klanten zeggen

Wilt u een uniek souvenir laten maken?

Heeft u een speciale gelegenheid dat u wilt vastleggen op een unieke manier? De Tinnen Roos denkt met u mee bij het ontwerpen en fabriceren van een souvenir. Geschikt als cadeau aan speciale mensen, maar ook voor particuliere verkoop als souvenir. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden en een prijsopgave.

We maken souvenirs voor een grote verscheidenheid aan klanten

Technieken

Ontwerpen en model maken

Ontwerpen op de computer

Voor het ontwerpen van deze munt zijn ZBrush en SolidWorks gebruikt. In deze programma’s zijn aan de hand van oude en nieuwe foto’s tekeningen gemaakt van het stadion en zijn de overige componenten ontworpen. Qua beeld zijn de meest herkenbare onderdelen van het stadion gebruikt.

Frezen

Het ontwerp werd door de computer doorgestuurd naar onze freesmachine. Vanuit een stuk kunststof werd laagje voor laagje het kunststof verwijderd. Gaandeweg dit proces werden de details steeds meer zichtbaar. Nadat alles uitgefreesd was, werd de kunststof munt schoongemaakt zodat er geen restanten slijpsels en ander vuil meer op zat. Klaar voor het eerste gietwerk om masters te maken.

Gieten

Mal maken en gieten

Met behulp van de gefreesde munt is in een eerste mal een aantal masters gegoten. Masters worden gebruikt om de productiemal mee te maken. Alle mallen worden in eigen huis gefabriceerd en per product aangepast voor de beste gietresultaten.

Legering

Er is gegoten met een tin-bismuth legering. Deze legering wordt door onszelf aangemaakt in de gietketels. Bij elke gieting wordt het mengsel handmatig in de slingergietmachine gegoten.

Afwerken

Zandstralen met soda

Voordat de munt een zuurbad krijgt wordt deze geheel schoon gemaakt middels de zandstraal techniek. Het zand is vervangen door soda waarmee de munt direct vetvrij gemaakt wordt. Door zorgvuldig het hele oppervlak te reinigen kan het zuur in de volgende stap alles goed pakken en ontstaan er geen vlekjes in het oppervlak. Sodastralen heeft als voordeel op een sodabadje dat je geen tijd hoeft te wachten voordat de soda zijn werk heeft gedaan.

Afwerking met zuren

Na schoonknippen van de munt en slijpen van de randjes is het geheel nog niet klaar. De dof zilveren kleur van het materiaal zelf is nog aanwezig. Om de antieke look te krijgen van ons eindproduct hebben de onderdelen een zuurbad gekregen. Zorgvuldig is het hele oppervlak vet- en stofvrij gemaakt voordat het zuur werd toegevoegd. Met een tandenborstel werden de kleinste details gepoetst zodat er geen plekjes overgeslagen werden. Als laatste is de munt schoongeborsteld om de donkere laag weg te poetsen en het miniatuur kunstwerk zijn uiteindelijke uiterlijk te geven. Een laagje Zapon lak zorgt ervoor dat de munt zijn kleur behoudt en de zuurlaag geen kleur kan afgeven. Tegelijkertijd krijgt het een klein glanslaagje mee.

Schele Daan (Erik Langedijk) en Hennie Linders presenteren de inhoud van het Teske veur Thuus op geheel eigen Nimweegse wijze.

Meer afbeeldingen van N.E.C. munt ’75 jaar Goffertstadion’

goffertstadion, nec, gebouw, weer trekken wij ten strijde, munt
goffertstadion, nec, stadion, veld, 75 jaar, munt
goffertstadion, nec, souvenier, munt, geschenkdoosje