Ga naar hoofdinhoud
+31 (0) 481 - 434481 info@detinnenroos.nl Open 9AM - 5PM - webshop

Gietwerk

Expert in details

De Tinnen Roos is expert in het maken van miniaturen. We kunnen dit zeggen doordat we elke stap van het productieproces beheersen. Door onze expertise in het maken van mallen weten wij exact hoe we jouw creatie het beste in de mal kunnen krijgen. Bij elk ontwerp doen we er alles aan om de hoogst mogelijke detaillering voor elkaar te krijgen. Bekijk je onze resultaten van dichtbij, dan ontdek je steeds meer verbazingwekkende details.

Kleine en grote producties

Onze machines staan dagelijks gietklaar. Voordat de dag begint, beginnen de gietketels zich al op te warmen waardoor we bij binnenkomst direct aan de slag kunnen. Zo halen we meer resultaat uit onze productiedag.

Jij als opdrachtgever bepaalt het aantal exemplaren van jouw bestelling. We kunnen kleine badges gieten of een grote productie van enkele duizenden exemplaren.

Wij gieten voor…

De Tinnen Roos is een graag geziene partner voor bekende spelontwerpers in binnen- en buitenland. Naast gerenomeerde bedrijven werken we ook samen met Kickstarters. Kortom, we gieten voor iedereen!

Gieten wij ook voor jou?

Ben je op zoek naar een producent voor jouw gietwerk? Zoek niet verder, want wij kunnen je van dienst zijn. Samen kijken we naar de meest geschikte gietmaterialen en op welke manier jouw product het beste tot zijn recht komt. Van ontwerp, ontwerpcontrole, mallen maken, en gieten komen we tot een uiteindelijke afwerking. Jij bepaalt welke stappen uit het proces wij voor jou doen. Van begin tot eind, of doen we slechts enkele stappen.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Gietmateriaal kiezen

Gieten in metalen

Tin
Als tingieterij gieten we het meest met tin. Zowel in zuivere vorm als in legeringen van verschillende percentages. De legeringen bestaan uit tin, koper en antimoon. Door koper en antimoon toe te voegen aan tin wordt het metaal harder, maar blijft het toch nog buigbaar. De tinlegeringen die wij gebruiken zijn van het merk PURiTin.

Zamac
Naast tin beschikken we over de mogelijkheid om te werken in het wat hardere zamac (ook wel zamak). Dit is een legering van zink, aluminium, magnesium en koper. Zamac gebruiken we bij producten die niet mogen buigen zoals sleutels.

Bismut
Bismut gebruiken we vooral bij het maken van masters. Het is niet buigzaam, maar helaas wel wat breekbaarder. Als materiaal voor masters is het erg geschikt aangezien bij het maken van een mal meer druk op een voorwerp komt. Kleine buiginkjes en vervormingen zullen dan in elke gieting terug te zien zijn. Het gebruik van een bismut master zorgt voor een goede productiemal. Naast het gieten van masters, gebruiken we bismut ook bij de productie van munten. Het vloeibare metaal vult sneller in de mal en komt er net iets mooier uit.

Alle metaalproducties worden bij ons gedaan middels centrifugaal gieten.

Gieten in kunststof

Thermoplastic resin is een kunststof in de vorm van een granulaat. Door middel van warmte worden het granulaat vloeibaar en daarmee geschikt voor gietwerk. In onze spuitgietmachine van SiOCAST wordt het vloeibare granulaat geïnjecteerd in siliconen mallen.

Alle kunststofproducties worden bij ons gedaan middels spuitgieten.

Redenen voor productie in thermoplastic resin

Leverancier
Het gewicht van de miniaturen is lager dan dat van metalen exemplaren. Het verzendgewicht is dus lager en goedkoper. Qua kwaliteit in detaillering is er geen verschil.

Consument
Een deel van de spelers van spelletjes waarin miniaturen gebruikt worden, speelt liever met kunststof figuren. Zij vinden dit makkelijker te beschilderen of vinden het gewicht fijner.

Spuitgieten, Minaturen, Thermoplastic Resin
Spuitgieten, Minaturen, Thermoplastic Resin
Spuitgieten, Minaturen, Thermoplastic Resin
Spuitgieten, Minaturen, Thermoplastic Resin
Spuitgieten, Minaturen, Thermoplastic Resin
Spuitgieten, Minaturen, Thermoplastic Resin

Reproductie

Wat is een reproductie?

Bij een reproductie maak je van bestaande producten een kopie. Wij kunnen kopieën in diverse materialen gieten. Van het aangeleverde model maken we een nieuwe mal waarmee we een enkele kopie of een oplage naar keuze kunnen maken.

Bijwerken of nieuw model?

Bij het maken van een reproductie kun je tegen enkele problemen aankomen die we graag voor je oplossen. Zo kunnen de originele voorwerpen beschadigingen bevatten die bijgewerkt moeten worden. Een mal neemt het voorwerp namelijk één op één over, dus ook met de oneffenheden. Niet alle voorwerpen zijn lossend. Dat wil zeggen dat ze niet in één gedeelte uit de mal kunnen komen. De oplossing hiervoor is om het uit meerdere gietdelen te laten bestaan die tijdens de afwerking aan elkaar gezet worden. Bij te grote beschadigingen kan er overwogen worden om een nieuw model te maken middels een 3D-tekening of boetseerwerk.

Mal maken

Voor het maken van een reproductie maken we een gietmal. Voor de afvorming gebruiken we het originele item, een gerepareerde versie daarvan of een compleet nieuw model ervan. Bij het maken van een grotere productie zullen we enkele masters gieten waarmee we een productiemal kunnen maken. Met de productiemal kunnen meerdere items tegelijk gegoten worden.

Copyrights

Bij het maken van nieuw gietwerk en reproducties zijn we verbonden aan copyrights.
Om deze reden mogen we niet alles (re)produceren, tenzij er een officiële toestemming voor is.