Skip to content
+31 (0) 481 - 434481 info@detinnenroos.nl Open 9AM - 5PM - webshop

Technieken

Centrifugaal gieten

Wat is centrifugaal gieten

Bij centrifugaal gietwerk roteert de mal in een machine op hoge snelheid. Vloeibaar materiaal wordt in de mal gegoten en wordt door de ronddraaiende beweging door de kanalen gestuwd. De vormpjes in de mal lopen op deze wijze vol. Na stolling kan de mal geopend worden en kun je een gietkrans met één of meerdere afgietingen er uit halen. Deze techniek wordt ook wel slingergieten genoemd.

Slingergieten met Nicem

Wij gieten onze metalen producten met slingergietmachines van Nicem. Al jaren een betrouwbare partner van ons bedrijf. Van hetzelfde bedrijf komen de siliconen rubbers waarmee wij onze gietmallen maken. De combinatie van gietmachines, mallen en vakmanschap leveren een gewenst resultaat.

Training

Wil je leren omgaan met Nicem machines en het maken van mallen, dan bieden wij een gespecialiseerde training.

Wit metaal gieten

In onze werkplaats gieten we met verschillende metalen met een lage smelttemparatuur. Per product bepalen we het juiste materiaal en de optimale legering.

Als tingieterij gieten we het meest met tin. Zowel in zuivere vorm als in legeringen van verschillende percentages. De legeringen bestaan uit tin, koper en antimoon. Door koper en antimoon toe te voegen aan tin wordt het metaal harder, maar blijft het toch nog buigbaar. Naast tin beschikken we over de mogelijkheid om te werken in het wat hardere zamac.

Tin

Tin wordt in diverse legeringen, die de hardheid bepalen, vooral gebruikt voor sierartikelen, relatiegeschenken en tafelgerei. Door zijn lage smeltpunt is tin een populair metaal in de wereld van modelbouwers. Deze grondstof staat ook bekend onder de naam witmetaal. Het machinale gietwerk geschiedt in snelheden van 40 km/h, waardoor de tin tot in de uiterste hoekjes van de mal doordringt. Dit gebeurt door het slinger gietwerk, ook wel centrifugaal gieten genoemd.

Zamac

Zamac is een legering die harder en slijtvaster is dan tin. Deze naam is ontstaan na de samenvoeging van afkortingen van verschillende metalen. Deze verschillende metalen zijn zink, aluminium, magnesium en cupper (koper). Het materiaal is onder andere geschikt voor het maken van riemgespen, onderdelen van horloges en de auto-industrie.

Productie in wit metaal

the drowned earth, olmec, games, de tinnen roos, miniatures, spincasting
the drowned earth, olmec, games, de tinnen roos, miniatures, spincasting
the drowned earth, olmec, games, de tinnen roos, miniatures, spincasting
strata miniatures, wheelchair, mold, pewter casting, spincasting, dungeons and diversity, miniatures, table top game
the drowned earth, olmec games, de tinnen roos, miniatures, table top game, spincasting
the drowned earth, olmec, games, de tinnen roos, miniatures, spincasting
Rollecate, Gam’inBIZ, tinnen treintje, miniatuur, locomotief, miniature, train, pewter train
strata miniatures, pewter, dungeons and diversity, miniatures, table top game
strata miniatures, pewter, tin, dungeons and diversity, miniatures, table top game