Munt Waalbrug / De Oversteek Nijmegen
Opdrachtgever: De Tinnen Roos
Ontwerp: Eduardo Pérez
Formaat: diameter 50 mm
Materiaal: tin-bismuth legering
Twee bruggen
Nijmegen wordt met de rest van het land verbonden door twee belangrijke bruggen. De oudste, de Waalbrug, doet dit al sinds 1936. Architect G. Schoorl zorgde destijds voor de langste boogoverspanning van Europa. Sindsdien is de brug een aantal keer aangepast en verlengd om zoveel mogelijk dagelijks verkeer naar de overkant te brengen. De vele files en het nieuwe stadsdeel aan de overkant van de Waal zorgden ervoor dat op 23 november 2013 De Oversteek als tweede verkeersbrug in gebruik werd genomen. Het ontwerp van De Oversteek kwam van architecten Laurent Ney en Chris Poulissen.
Beide bruggen hebben een portret gekregen op deze munt. Beiden sieren ze één kant waardoor ze met zoveel mogelijk details getekend konden worden.
Eigen souvenirlijn
Deze munt werd bedacht en ontworpen in eigen huis om ons aanbod aan lokale souvenirs uit te breiden. Met een grote lijn aan Vierdaagse souvenirs in ons assortiment, kozen we om ook wat neutralere souvenirs uit te brengen die te maken hebben met de oudste stad van Nederland.
Wat onze klanten zeggen
Wilt u een unieke herinneringsmunt laten maken?
Heeft u een speciaal moment dat u wilt vastleggen op een unieke manier? De Tinnen Roos denkt met u mee bij het ontwerpen en fabriceren van een herdenkingsmunt. Geschikt als cadeau aan speciale mensen, maar ook voor particuliere verkoop als souvenir. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden en een prijsopgave.
We maken unieke en mooie munten voor een grote verscheidenheid aan klanten
Technieken
Ontwerpen en model maken
Ontwerpen op de computer
Voor het ontwerpen van deze munt is gebruik gemaakt van twee verschillende 3D-ontwerp programma’s. In de eerste stap is een solide basisvoorwerp met de juiste afmetingen gemaakt in SolidWorks. Dit tekenprogramma is geschikt voor technische tekeningen. De basisfiguur is geïmporteerd in ZBrush waarin je meer kunt ‘kleien’ op je scherm. In dit programma ontstonden de verschillende karakters en teksten op te munt. Door het ontwerp telkens vanuit een andere hoek te bekijken in het programma konden zoveel mogelijk details toegevoegd worden en wisten we vooraf al hoe deze zouden uitpakken in de daadwerkelijke munt.
Frezen
Het ontwerp werd door de computer doorgestuurd naar onze freesmachine. Vanuit een stuk kunststof werd laagje voor laagje het kunststof verwijderd. Gaandeweg dit proces werden de details steeds meer zichtbaar. Nadat alles uitgefreesd was, werd de kunststof munt schoongemaakt zodat er geen restanten slijpsels en ander vuil meer op zat. Klaar voor het eerste gietwerk om masters te maken.
Gieten en afwerken
Mal maken en gieten
Met behulp van de kunststof munt zijn in een eerste mal de masters gegoten. Masters worden gebruikt om de productiemal mee te maken. Alle mallen worden in eigen huis gefabriceerd en per product aangepast voor de beste gietresultaten. In de mal van deze munt hadden we plaats voor elf exemplaren. Per gietronde konden we dus elf munten produceren. Er is gegoten met een tin-bismuth legering. Deze legering wordt door onszelf aangemaakt in de gietketels. Bij elke gieting wordt het mengsel handmatig in de slingergietmachine gegoten.
Afwerking met zuren
Na schoonknippen en slijpen van de gegoten munt is het geheel nog niet klaar. De munt heeft dan nog de dof zilveren kleur van het materiaal zelf. Om de antieke look te krijgen van ons eindproduct heeft de herdenkingsmunt een zuurbad gekregen. Zorgvuldig is het hele oppervlak vet- en stofvrij gemaakt voordat het zuur werd toegevoegd. Met een tandenborstel werden de kleinste details gepoetst zodat er geen plekjes overgeslagen werden. Als laatste is de munt schoongeborsteld om de donkere laag weg te poetsen en de munt zijn uiteindelijke uiterlijk te geven.