Skip to content
+31 (0) 481 - 434481 info@detinnenroos.nl Open 9AM - 5PM - webshop

Het Gezicht Van Nijmegen munt

het gezicht van nijmegen munt
Opdrachtgever: Andreas Hetfeld
Ontwerp Munt DTR: Eduardo Pérez
Formaat: Formaat: diameter 50 mm
Materiaal: tin-bismuth legering

Van archeologische vondst…

Het masker waarop Andres Hetfeld zijn kunstwerk baseerde heeft zijn oorsprong in een archeologische vondst van een 2000 jaar oud Romeins ruitermasker – een van de oudste en mooiste voorwerpen uit de Geschiedenis van Nijmegen en van Nederland. Deze gezichtshelm is al vele jaren te zien in Museum Het Valkhof. Rond het jaar 1915 zou het opgebaggerd zijn in de Waal, vlakbij de Nijmeegse spoorbrug. Het originele masker is bekleed met messing en draagt sporen van verzilvering en vergulding.

…tot monumentaal kunstwerk

Kunstenaar Andreas Hetfeld werd gegrepen door de schoonheid van het ruitermasker dat hem inspireerde tot het maken van het monumentale kunstwerk ‘Het Gezicht Van Nijmegen’. Na een majestueuze tocht over de Waal staat het 6 meter hoge masker-kunstwerk sinds april 2020 op het stadseiland Veur Lent. Sindsdien heeft het iconische beeld een magische aantrekkingskracht op bezoekers en fotografen. Foto’s van het beeld gaan inmiddels de hele wereld over als symbool van hoop, kracht en bescherming.

Samenwerking Hetfeld en De Tinnen Roos

De kunstenaar heeft de samenwerking met het ambachtelijke bedrijf De Tinnen Roos gezocht om enkele mooie producten van het kunstwerk te ontwikkelen en te vervaardigen. De Tinnen Roos is gevestigd in Millingen en staat tot ver buiten de landsgrenzen bekend om haar vakmanschap en gedetailleerde producten. Millingen is tevens de plaats waar op Shipyard Millingen ‘Het Gezicht Van Nijmegen’ werd vervaardigd.

Wat onze klanten zeggen

Wilt u een uniek souvenir laten maken?

Heeft u een speciaal kunstwerk dat u wilt vastleggen op een unieke manier? De Tinnen Roos denkt met u mee bij het ontwerpen en fabriceren van een souvenir. Geschikt als cadeau aan speciale mensen, maar ook voor particuliere verkoop als souvenir. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden en een prijsopgave.

We maken souvenirs voor een grote verscheidenheid aan klanten

Technieken

Ontwerpen en model maken

Ontwerpen op de computer

Voor het ontwerpen van deze munt is gebruik gemaakt van bestaande 3D tekeningen die de basis vormden van het kunstwerk. Deze tekeningen waren niet geschikt voor de productie van de souvenirlijn. Binnen De Tinnen Roos zijn daarom aanpassingen gemaakt met behulp van ZBrush en SolidWorks. Samen met gedetailleerde foto’s van het kunstwerk zelf werd een plattere versie van het masker gecreëerd. Naast het masker zijn herkenbare eyecatchers van Nijmegen in het ontwerp opgenomen zoals de Stevenskerk en de Waalbrug. Op de keerzijde van de munt is de achterkant van het kunstwerk met zijn interieur te zien.

Frezen

Het ontwerp werd door de computer doorgestuurd naar onze freesmachine. Vanuit een stuk kunststof werd laagje voor laagje het kunststof verwijderd. Gaandeweg dit proces werden de details steeds meer zichtbaar. Nadat alles uitgefreesd was, werd de kunststof munt schoongemaakt zodat er geen restanten slijpsels en ander vuil meer op zat. Klaar voor het eerste gietwerk om masters te maken.

Gieten

Mal maken en gieten

Met behulp van de gefreesde munt is in een eerste mal een aantal masters gegoten. Masters worden gebruikt om de productiemal mee te maken. Alle mallen worden in eigen huis gefabriceerd en per product aangepast voor de beste gietresultaten.

Legering

Er is gegoten met een tin-bismuth legering. Deze legering wordt door onszelf aangemaakt in de gietketels. Bij elke gieting wordt het mengsel handmatig in de slingergietmachine gegoten.

Afwerken

Afwerking met zuren

Na schoonknippen van de munt en slijpen van de randjes is het geheel nog niet klaar. De dof zilveren kleur van het materiaal zelf is nog aanwezig. Om de antieke look te krijgen van ons eindproduct hebben de onderdelen een zuurbad gekregen. Zorgvuldig is het hele oppervlak vet- en stofvrij gemaakt voordat het zuur werd toegevoegd. Met een tandenborstel werden de kleinste details gepoetst zodat er geen plekjes overgeslagen werden. Als laatste is de schoongeborsteld om de donkere laag weg te poetsen en het miniatuur kunstwerk zijn uiteindelijke uiterlijk te geven. Een laagje Zapon lak zorgt ervoor dat de munt zijn kleur behoudt en de zuurlaag geen kleur kan afgeven. Tegelijkertijd krijgt het een klein glanslaagje mee.

Meer afbeeldingen van Het Gezicht Van Nijmegen munt

gezicht van nijmegen munt
gezicht van nijmegen munt
gezicht van nijmegen munt
gezicht van nijmegen munt
gezicht van nijmegen munt
gezicht van nijmegen munt
gezicht van nijmegen munt