Gam’inBIZ
Opdrachtgever: Gam’inBIZ
Aanpassingen 3D-ontwerp DTR: Ramon Jahn
Formaat: 50 x 25 x 10 mm
Materiaal: tin legering
Gam’inBIZ
Gam’inBIZ is een kleine, Nederlandse bordspellenuitgever, gevestigd in Nijmegen. Het bedrijf werd in 2018 opgericht door Michiel de Wit en heeft sindsdien diverse spellen uitgebracht. Spellen die zij zelf bedenken of die vertaald worden vanuit het buitenland en zo op de Nederlandse markt geïntroduceerd worden. Compacte spellen die geen aanslag doen op je kastruimte.
Rollecate
Het spel Rollecate gaat over een historische stoomlocomotief die in 1967 werd gebouwd door een bekende Nederlandse ingenieur. De Nijmeegse bevolking zal het treintje herkennen als het Goffert-treintje. Ze heeft de afgelopen 5 jaar noodgedwongen stilgestaan en staat te popelen om weer te gaan rijden. En de spelers van dit spel helpen haar daarbij!
Het spel bestaat uit 55 speelkaarten, 4 aangepaste dobbelstenen en een houten treinfiguur.
Bij de luxe editie van het spel wordt een tinnen treintje geleverd.
We produceren duizenden miniaturen voor tafelspellen
Op zoek naar een producent voor jouw tinnen of thermoplastic resin spelminiaturen?
De Tinnen Roos denkt met u mee bij de ontwikkeling van uw spel. Van 3D ontwerp tot productie.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden en een prijsopgave.
Technieken tinnen Goffert treintje
Ontwerpen en model maken
Ontwerpen op de computer
Voor het ontwerpen van dit miniatuurtreintje is gebruik gemaakt van bestaande 3D tekeningen. Deze zijn door ons aangepast zodat het treintje lossend uit de mal kan komen en de details genoeg stevigheid hebben. Aanpassingen zijn gemaakt door Ramon met behulp van SolidWorks.
3D printen
De voltooide 3D tekening hebben we tastbaar kunnen maken met de Asiga 3D printer. Laagje voor laagje worden de onderdelen opgebouwd. Aan de zijkanten van de onderdelen wordt een frame geprint die ervoor zorgt dat de warme massa tijdens het printwerk niet instort. Voordat het treintje gebruikt kan worden, wordt het frame losgeknipt en wordt het voorwerp grondig schoongemaakt met alcohol.
Gieten
Mal maken en gieten
Met behulp van het geprinte treintje is in een eerste mal een aantal masters gegoten. Masters worden gebruikt om de productiemal mee te maken. Alle mallen worden in eigen huis gefabriceerd en per product aangepast voor de beste gietresultaten.
Legering
Er is gegoten met een tin legering. Deze legering wordt door onszelf aangemaakt in de gietketels. Bij elke gieting wordt het mengsel handmatig in de slingergietmachine gegoten.
Afwerken
Afwerking met zuren
Na schoonknippen van het treintje en slijpen van de gietnaden is het geheel nog niet klaar. De dof zilveren kleur van het materiaal zelf is nog aanwezig. Om de antieke look te krijgen van ons eindproduct hebben de onderdelen een zuurbad gekregen. Zorgvuldig is het hele oppervlak vet- en stofvrij gemaakt voordat het zuur werd toegevoegd. Met een tandenborstel worden de kleinste details gepoetst zodat er geen plekjes overgeslagen worden. Als laatste is het treintje schoongeborsteld om de donkere laag weg te poetsen en het miniatuur kunstwerk zijn uiteindelijke uiterlijk te geven. Een laagje Zapon lak zorgt ervoor dat het treintje zijn kleur behoudt en de zuurlaag niet kan afgeven. Tegelijkertijd krijgt het een klein glanslaagje mee.
Technieken houten stoomtreintje en dobbelstenen
Ontwerpen en model maken
Meten en ontwerpen
Zowel het houten treintje en de blanco dobbelsteen zijn halffabricaten die we geleverd hebben gekregen. Om er een goed ontwerp op te maken zijn ze nauwkeurig opgemeten. De maten zijn overgenomen in een tekenprogramma. Binnen de kaders van het voorwerp wordt vervolgens een ontwerp gemaakt die recht doet aan het spel.
Printfile
Voor het printen van een afbeelding op het houten treintje en de dobbelsteen, zijn drie verschillende printfiles gemaakt. Binnen de file wordt gekeken naar het maximale printbereik van de UV-printer. Om de productie ze hoog mogelijk te maken, creëren we printfiles waarin het voorwerp zo vaak mogelijk ingedeeld staat. In het geval van de dobbelsteen is één afbeelding op meerdere kanten geprint en volstaat het om de dobbelsteen zelf telkens om te draaien. Voor het treintje zijn twee files aangemaakt voor het bedrukken van beide zijden. Dit was nodig aangezien de zijden gespiegeld zijn van elkaar.
Printmal maken
Voorwerpen in de UV-printer plaatsen is een precisiewerk. Een millimeter scheef plaatsen kan al een afgekeurde print opleveren. Dit is precies de reden waarom we bij grote partijen een mal maken. Dit kan een mal zijn van triplex of kunststof. Uit een plaat wordt het te printen voorwerp meermaals uitgelaserd. Dit aan de hand van de formaten in de printfile. Deze mal zorgt ervoor dat de te printen voorwerpen telkens op dezelfde plek liggen.
Printen
Met de zelf gefabriceerde mal worden ontwerpen op de treintjes en dobbelstenen geprint in de UV-printer. Dit gebeurt per voorwerp, en bij de treintjes per zijde, zodat er achter elkaar door geprint kan worden in grotere badges. De inkt die we gebruiken heeft geen droogtijd, hierdoor zijn artikelen direct bruikbaar. Extra handig is dat voorwerpen direct gedraaid kunnen worden en er verder geprint kan worden. Een groot voordeel bij de dobbelstenen.