Strata Miniatures
Opdrachtgever: Strata Miniatures
Ontwerp: Russ Charles
Formaat: nvt
Materiaal: gekleurde 3D render
Strata Miniatures
Fanatieke spelers van tafelspellen willen hun sets graag naar een next level brengen en personaliseren. Strata Miniatures stelt de spelers in staat om hun eigen tokens te laten maken. Speciale coins of puntentellingen met daarop een eigen tekst of logo die de spelbeleving nog specialer maken. Strata Miniatures biedt de service om deze onderdelen 3D te ontwerpen en printen.
Samenwerking met De Tinnen Roos
In 2020 startte Strata Miniatures het project Dungeons and Diversity. Een speluitbreiding van Dungeons & Dragons waarbij gehandicapte karakters in een rolstoel een plek krijgen in het originele spel. Strata Miniatures schakelde De Tinnen Roos in voor het gieten van de verschillende miniaturen. Russ Charles, de ontwerper van de karakters, werkt al langer samen met De Tinnen Roos. Onder andere als ontwerper van Guildball (Steamforged Games).
We produceren duizenden miniaturen voor tafelspellen
Op zoek naar een producent voor jouw tinnen of thermoplastic resin spelminiaturen?
De Tinnen Roos denkt met u mee bij de ontwikkeling van uw spel. Van 3D ontwerp tot productie.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden en een prijsopgave.
Dungeons and Diversity
Uitbreiding op Dungeons & Dragons
Dungeons & Dragons is een wereldwijd bekend spel en wordt gespeeld door meer dan 13 miljoen spelers. Het aantal karakters en bijhorende miniaturen voor dit spel blijft groeien. Toch is er een groep spelers die niet vertegenwoordigd wordt in het spel; de gehandicapte speler in een rolstoel. In Dungeons and Diversity van Strata Miniatures wordt deze groep spelers op hun wenken bediend en worden ze voor het eerst inclusief in het spel. Deze speluitbreiding brengt diverse karakters met verschillende krachten in het spel, maar dan in een speciale strijdrolstoel die past bij het personage. Dungeons and Diversity is géén standalone spel, maar is een uitbreiding op het bestaande spel en brengt zijn eigen regels rondom de karakters met zich mee die geïntegreerd kunnen worden in het originele spel.
Waarom karakters in een rolstoel?
Spelers van Dungeons & Dragons zouden de vraag kunnen stellen: ‘Waarom zou iemand een rolstoel nodig hebben? Deze wereld heeft magie!’ Sara Thompson, die het verhaal achter Dungeons and Diversity schreef en zelf in een rolstoel zit, heeft daarop een goed antwoord:
“We raden je aan om de ‘Drizzt’-romans van Salvatore te lezen. Bovendien, helende spreuken zoals herstel en regeneratie zijn erg duur in het spel, en hoe zit het met hen die eenvoudigweg geboren met een handicap? Je kunt niet regenereren of herstellen wat er niet was. En sommigen van ons? Nou, we willen niet ‘gerepareerd’ worden. Deze stoel is nooit gemaakt om een gehandicapt personage ‘beter’ te maken dan een valide karakter. Het is gemaakt om personages met een handicap in staat te stellen hetzelfde avontuur te gaan beleven als een valide karakter. Niet als een valide personage, maar als een personage dat bij henzelf past en dat betekent een personage in een rolstoel. Een handicap hebben is niet iets om je over te schamen. Deze miniaturen geven de gehandicapte speler de mogelijkheid om zichzelf in het tafelspel te zien en nog meer te genieten.”
(vrij vertaald en ingekort)
Uitbreiding met een missie
Het spel biedt gehandicapte spelers niet alleen een personage waaraan ze zich kunnen spiegelen, maar het heeft zichzelf ook een maatschappelijk doel gegeven. Bij aankoop van de miniaturen schenkt Strata Miniatures 25% van het bedrag aan de Ehlers-Danlos stichting.
Verkrijgbaar bij De Tinnen Roos
Door de Brexit zijn de importkosten van de miniaturen naar Europa hoger en betalen spelers een hogere prijs. Met de productie van de miniaturen in Nederland heeft De Tinnen Roos de mogelijkheid om de miniaturen direct vanuit de gieterij te leveren.
Technieken
Ontwerpen en model maken
3d ontwerpen op de computer
Tijdens het ontwerpen van de Dungeons and Diversity miniaturen heeft Russ Charles 3D ontwerpen gemaakt aan de hand van de persoonsbeschrijvingen van Sara Thompson. Door eerdere samenwerkingen weet Russ precies hoe bij De Tinnen Roos de figuren in de mal gaan. Bij het ontwerpen is daarom al rekening gehouden met op welke wijze de miniaturen lossend uit de mal komen. Voordat de 3D-bestanden verzonden worden, zijn de miniaturen al in losse onderdelen ‘geknipt’ die de speler na aankoop in elkaar kan zetten.
3D printen
De voltooide 3D tekening hebben we bij De Tinnen Roos tastbaar kunnen maken met de Asiga 3D printer. Laagje voor laagje worden de onderdelen opgebouwd. Aan de zijkanten van de onderdelen wordt een frame geprint die ervoor zorgt dat de warme massa tijdens het printwerk niet instort. Voordat de prints gebruikt kan worden om de masters te maken, worden de frames losgeknipt en worden de voorwerpen grondig schoongemaakt met alcohol.
Mallen maken en gieten
Masters maken
De 3D-prints zijn gebruikt voor het maken van metalen masters. Alle onderdelen zijn geplaatst in een siliconen rubber mal. Op onze slingergietmachine van Nicem zijn de masters gegoten met bismuth. Dit metaal gebruiken we omdat dit steviger is tijdens het maken van de productiemallen. Onderdelen verbuigen niet tijdens het indrukken in de zachte siliconen.
Productiemallen maken
Met behulp van de bismuth masters zijn er meerdere productiemallen gemaakt voor twee gietsystemen. De karakters, rolstoelen en wapens worden gegoten in tin en hebben een mal gekregen voor de Nicem slingergietmachine. De basis voor de miniaturen wordt gegoten in thermoplastic resin in onze SiOCAST spuitgietmachine en dat vergt een ander type mal. Beide malsoorten worden in eigen huis gemaakt.
Gietwerk
Met meerdere vaklieden op de werkvloer is het gietwerk van zowel de metalen als de kunststof onderdelen tegelijkertijd aan de gang. Elke gieting wordt handmatig tin ingegoten of thermoplastic resin bijgevuld. Ondanks het gebruik van gietmachines blijft elke productie grotendeels handwerk.
Afwerken
Schoonknippen metalen mini’s
Zodra de metalen miniaturen uit de mal komen, worden ze van de krans geknipt. Gietkanalen en ontluchtingskanalen worden van de miniaturen verwijderd met een kniptang zodat ze schoon opgeleverd kunnen worden. Eventuele vliesjes worden met een mesje verwijderd. Deze vliesjes ontstaan bijvoorbeeld als de druk op de mal niet optimaal is, maar zorgen niet voor kwaliteitsverlies.
Schoonknippen resin objecten
De resin objecten worden met een kniptang van de krans geknipt. In tegenstelling tot de tinnen onderdelen moet dit altijd geknipt worden omdat je anders zichtbare breukplekken krijgt. Met een schuurblokje worden de knipplekken geborsteld en worden kleine oneffenheden weggepoetst.
Kwaliteitscontrole
Kwaliteitsbewaking gebeurt tijdens het productieproces continu. Tijdens het knippen van de krans is er een eerste kwaliteitscontrole. Miniaturen en onderdelen die niet helemaal volgelopen zijn, verdwijnen direct weer in de ketel of gaan de versnipperaar in. Tijdens het schoonknippen is er de tweede kwaliteitscheck. Degene die knipt kijkt of alle onderdelen helemaal in orde zijn en of er tijdens het knippen geen beschadigingen ontstaan. Onderdelen die klaar zijn worden in rijtjes op dienbladen gelegd en nogmaals door iemand nagekeken tijdens een laatste controle voordat er ingepakt wordt. Tijdens deze controle wordt het aantal onderdelen meteen nogmaals geteld zodat het juiste aantal geleverd wordt.