Skip to content
+31 (0) 481 - 434481 info@detinnenroos.nl Open 9AM - 5PM - webshop

Segway

Klant: Segway Nederland
Formaat: H13 x B8  x D5,5 cm
Materiaal: tinlegering
Aantal onderdelen: 7 stuks
Montage: Solderen
Details: Veel details in alle onderdelen, van bandenstructuur tot logo’s

Segway

Segway is een bedrijf dat hightech persoonlijk vervoer levert. Het bedrijf wordt herkend door zijn innovatieve producten. De klassieke Segway wordt onder andere gebruikt door veiligheidstroepen, maar wordt ook recreatief ingezet voor toeristische doeleinden.

Miniatuur als relatiegeschenk

Segway Nederland vroeg ons een minitiatuur te maken van hun vervoersproduct als relatiegeschenk. We maakten twee versies. Een klein model met weinig details en een grotere variant die hier getoond wordt.

Testrondje

Om goed gevoel te krijgen en met extra enthousiasme te werken aan dit project werd voor het voltallige team een leuke verrassing geregeld. Een vrachtwagen met Segways stopte voor de deur van de gieterij waarna er door het dorp heen een rondje gereden werd. Door deze rit groeide de motivatie om nog harder aan de miniaturen te werken.

Wat onze klanten zeggen

Op zoek naar een uniek relatiegeschenk?

De Tinnen Roos denkt met u mee bij het ontwerpen en fabriceren van een relatiegeschenk. Geschikt als cadeau aan speciale mensen, maar ook voor particuliere verkoop als souvenir. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden en een prijsopgave.

We maken unieke en mooie zakelijke cadeaus voor een grote verscheidenheid aan klanten

Technieken

Ontwerpen en model maken

Ontwerpen op de computer

Met een Segway in de werkplaats als model werd het ontwerpen een stuk makkelijker. Vanuit alle hoeken werden foto’s gemaakt die de basis vormden voor de 3D tekeningen. In de tekeningen werd een groot aantal details opgenomen waaronder het bedrijfslogo. Tijdens het tekenen werd rekening gehouden met de complexiteit van het model. Voor ons was al direct duidelijk dat deze niet in één geheel in de mal zou kunnen. Het ontwerp werd zodanig aangepast dat er meerdere onderdelen waren die lossend uit de mal zouden komen. De eerste stap van een goed eindresultaat begint bij een goed uitgewerkt model.

3D printen

De voltooide 3D tekening hebben we tastbaar kunnen maken met de 3D printer. Laagje voor laagje worden de onderdelen opgebouwd. Aan de zijkanten van de onderdelen wordt een frame geprint die ervoor zorgt dat de warme massa tijdens het printwerk niet instort. Voordat de onderdelen gebruikt kunnen worden, moet het frame losgeknipt worden en wordt het voorwerp grondig schoongemaakt met alcohol.

Gieten en afwerken

Mal maken en gieten

Met behulp van de onderdelen zijn de masters gegoten. Masters worden gebruikt om de productiemal mee te maken. Alle mallen worden in eigen huis gefabriceerd en per product aangepast voor de beste gietresultaten. In de mal van Segway zitten alle onderdelen zodat er telkens een compleet product gegoten werd. Er is gegoten met een tinlegering. Deze legering wordt door onszelf aangemaakt in de gietketels. Bij elke gieting wordt het mengsel handmatig in de slingergietmachine gegoten.

Solderen

De schoongeknipte en geslepen onderdelen werden aan elkaar gesoldeerd met soldeertin. Dit monnikenwerk wordt geheel handmatig gedaan en is een expertise van enkele werkplaatsmedewerkers. Het solderen wordt uitgevoerd voordat het complete product een zuurbad krijgt om een antieke look te krijgen. De reden dat we eerst solderen is dat het zuur een ‘vervuiling’ van de tin is en daarmee de soldeertin een lastigere grip krijgt op de verschillende onderdelen.

Afwerking met zuren

Na het solderen werden de laatste stappen in de productie genomen. De Segway heeft dan nog de dof zilveren kleur van het materiaal zelf. Om de antieke look te krijgen van ons eindproduct heeft ons miniatuur vervoersmiddel een zuurbad gekregen. Zorgvuldig is het hele oppervlak vet- en stofvrij gemaakt voordat het zuur werd toegevoegd. Met een tandenborstel werden de kleinste details gepoetst zodat er geen plekjes overgeslagen werden. Als laatste is de Segway schoongeborsteld om de donkere laag weg te poetsen zijn uiteindelijke uiterlijk tevoorschijn te laten komen.

Meer afbeeldingen van de Segway