Het Gezicht Van Nijmegen miniatuur
Opdrachtgever: Andreas Hetfeld
Ontwerp DTR: Eduardo Pérez
Formaat:
Sokkel: 47 mm breed, 90 mm hoog
Masker: 55 mm breed, 60 mm hoog
Materiaal: tin
Van archeologische vondst…
Het masker waarop Andres Hetfeld zijn kunstwerk baseerde heeft zijn oorsprong in een archeologische vondst van een 2000 jaar oud Romeins ruitermasker – een van de oudste en mooiste voorwerpen uit de Geschiedenis van Nijmegen en van Nederland. Deze gezichtshelm is al vele jaren te zien in Museum Het Valkhof. Rond het jaar 1915 zou het opgebaggerd zijn in de Waal, vlakbij de Nijmeegse spoorbrug. Het originele masker is bekleed met messing en draagt sporen van verzilvering en vergulding.
…tot monumentaal kunstwerk
Kunstenaar Andreas Hetfeld werd gegrepen door de schoonheid van het ruitermasker dat hem inspireerde tot het maken van het monumentale kunstwerk ‘Het Gezicht Van Nijmegen’. Na een majestueuze tocht over de Waal staat het 6 meter hoge masker-kunstwerk sinds april 2020 op het stadseiland Veur Lent. Sindsdien heeft het iconische beeld een magische aantrekkingskracht op bezoekers en fotografen. Foto’s van het beeld gaan inmiddels de hele wereld over als symbool van hoop, kracht en bescherming.
Samenwerking Hetfeld en De Tinnen Roos
De kunstenaar heeft de samenwerking met het ambachtelijke bedrijf De Tinnen Roos gezocht om enkele mooie producten van het kunstwerk te ontwikkelen en te vervaardigen. De Tinnen Roos is gevestigd in Millingen en staat tot ver buiten de landsgrenzen bekend om haar vakmanschap en gedetailleerde producten. Millingen is tevens de plaats waar op Shipyard Millingen ‘Het Gezicht Van Nijmegen’ werd vervaardigd.
Wat onze klanten zeggen
Wilt u een uniek souvenir laten maken?
Heeft u een speciaal kunstwerk dat u wilt vastleggen op een unieke manier? De Tinnen Roos denkt met u mee bij het ontwerpen en fabriceren van een souvenir. Geschikt als cadeau aan speciale mensen, maar ook voor particuliere verkoop als souvenir. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden en een prijsopgave.
We maken souvenirs voor een grote verscheidenheid aan klanten
Technieken
Ontwerpen en model maken
Ontwerpen op de computer
Voor het ontwerpen van het masker is gebruik gemaakt van bestaande 3D tekeningen die de basis vormden van het kunstwerk. Deze tekeningen waren niet geschikt voor de productie van de souvenirlijn. Binnen De Tinnen Roos zijn daarom aanpassingen gemaakt met behulp van ZBrush en SolidWorks. Samen met gedetailleerde foto’s van het kunstwerk zelf werd een miniatuur van het masker gecreëerd.
3D printen
De voltooide 3D tekening hebben we tastbaar kunnen maken met de 3D printer. Laagje voor laagje worden de onderdelen opgebouwd. Aan de zijkanten van de onderdelen wordt een frame geprint die ervoor zorgt dat de warme massa tijdens het printwerk niet instort. Voordat de onderdelen gebruikt kunnen worden, moet het frame losgeknipt worden en wordt het voorwerp grondig schoongemaakt met alcohol.
Gieten
Mal maken en gieten
Met behulp van de kunststof onderdelen zijn in een eerste mal de masters gegoten. Masters worden gebruikt om de productiemal mee te maken. Alle mallen worden in eigen huis gefabriceerd en per product aangepast voor de beste gietresultaten. Het Gezicht van Nijmegen bestaat uit twee losse onderdelen. Het masker en het binnenwerk met de trap. Beide voorwerpen hebben een ander volume en hebben daardoor een verschil in stollingstijd. Om deze reden heeft elk onderdeel zijn eigen productiemal waarbij we meerdere exemplaren tegelijkertijd kunnen gieten.
Legering
Er is gegoten met een tinlegering. Deze legering wordt door onszelf aangemaakt in de gietketels. Bij elke gieting wordt het mengsel handmatig in de slingergietmachine gegoten.
Afwerken
Afwerking met zuren
Na schoonknippen van het masker en het binnenwerk is het geheel nog niet klaar. De dof zilveren kleur van het materiaal zelf is nog aanwezig. Om de antieke look te krijgen van ons eindproduct hebben de onderdelen een zuurbad gekregen. Zorgvuldig is het hele oppervlak vet- en stofvrij gemaakt voordat het zuur werd toegevoegd. Met een tandenborstel werden de kleinste details gepoetst zodat er geen plekjes overgeslagen werden. Als laatste zijn de onderdelen schoongeborsteld om de donkere laag weg te poetsen en het miniatuur kunstwerk zijn uiteindelijke uiterlijk te geven.
Assembleren
Met twee losse, afgewerkte onderdelen en een lege sokkel moet er nog een stap genomen worden om tot een eindresultaat te komen. In dit geval is ervoor gekozen om de tinnen onderdelen niet te solderen, maar om de trap met 3M VHB dubbelzijdige tape in het masker te plakken. Dit tape is zo sterk dat de onderdelen niet uit elkaar gaan na bevestiging en er dus uiterst precies geplakt moet worden. Met dezelfde tape wordt het masker op de sokkel bevestigd.