Skip to content
+31 (0) 481 - 434481 info@detinnenroos.nl Open 9AM - 5PM - webshop

Geschiedenis van tin

Tin is een grondstof met een lange geschiedenis. Het begon ongeveer 4000 voor Christus met het smelten van het metaal op een simpel vuur, aangezien het smeltpunt bij 232 graden Celsius zit was dat vrij makkelijk te voltooien, Men goot het tin nadien in een mal van leem of klei. Producten van tin waren in deze tijd enkel sierartikelen omdat zuiver tin zeer zacht en makkelijk te vervormen is. De sierartikelen werden ontworpen met bijenwas en omringt door leem of klei. Dit werd boven het vuur gelegd waardoor de klei of leem werd door de hitte hard werd. De was smolt weg door een vooraf ingebracht gat. Ditzelfde gat werd gebruikt om de vloeibare tin in te gieten. Na stolling van de tin werd de mal kapot geslagen waardoor de kopie eruit te halen was. In de goud- en zilverproductie wordt dezelfde werkwijze nog steeds gebruikt onder de naam ‘verloren was methode’.

De bronstijd

Door toeval of kunde werd in ongeveer 3000 voor Christus tin met koper vermengde tot een legering die bekend kwam te staan onder de naam brons. Dit is het begin van de bronstijd. De hardheid van dit nieuwe metaal zorgde ervoor dat men meerdere productsoorten kon ontwerpen en maken. Denk hierbij aan wapens, gereedschap en sierartikelen.

Tin in verschillende eeuwen

Tin werd naast brons vooral gebruikt voor het maken van gebruiksartikelen. Tijdens de Romeinse tijd, de middeleeuwen en tot en met de 18e eeuw at men van een tinnen schaal en dronk men uit een tinnen beker.
Door de komst van porselein, aardewerk en glas in de 19e eeuw is tin in onbruik geraakt als tafelgerei. Het tin werd weer een siervoorwerp die het goed deed als verzamelobject. De nieuwe functie zorgde ervoor dat het materiaal kunstmatig van kleur werd veranderd. Vandaar dat velen het tin herkennen als een grijs bord (in een ronde- of achthoekvorm) of juist de letterbak figuurtjes, soldaatjes etc.

Hedendaags gebruik

Onze gieterij gebruikt het tin voornamelijk voor het vervaardigen van relatiegeschenken, sier- en gebruiksproducten en voor technische doeleinden. Toch wordt het metaal vandaag te dag nog voor vele andere toepassingen gebruikt, namelijk:

  • Tin hecht zich gemakkelijk aan ijzer en wordt daardoor vaak gebruikt als roestwerende coating voor bijvoorbeeld blik.
  • Tin als legering voor orgelpijpen.
  • In bronslegeringen voor kerkklokken.
  • Als zachte soldeertin voor de productie van elektronische schakelingen en loodgieterswerk.
  • Het zout tin-chloride wordt gebruikt als bijtmiddel.
  • Om glas (voornamelijk bij spiegels) een glad oppervlak te geven wordt het vaak in vloeibare vorm op tinnen platen gegoten.
  • De meest voorkomende legering voor het vervaardigen van zuiver tinnen producten is Sn 95% – Cu 1% – Sb 4%.
  • In de modelbouw is dit metaal populair wegens het lage smeltpunt. Deze tak van sport kent het materiaal ook onder de naam witmetaal.