Technieken uit het verleden
Mee gaan met de tijd
De Tinnen Roos gaat voortdurend met de tijd mee. Met de komst van nieuwe technieken en machines worden de productiemethodes steeds aangepast. Hiermee verbeteren we dagelijks onze kwaliteit. We vergeten echter de technieken uit het verleden niet, want zij staan aan de basis van onze huidige kennis en vaardigheden.
Een geëvolueerd logo
Niet alleen qua technieken zijn we meegegaan met de tijd, maar ook ons logo heeft een gedaanteverandering ondergaan. Een symbool dat het klassieke tingieten uitstraalde is vervangen door een modernere roos die aangeeft dat wij de meest actuele technieken gebruiken.
PU kunststof
PU gieten vervangen door spuitgieten
Met de komst van de SiOCAST in onze werkplaats in 2020 en de verbeterde technieken die daar bij horen, zijn slingergieten en vacuümgieten met PU kunststof verouderde technieken die we niet meer gebruiken. De processen zijn arbeidsintensiever en leveren meer onbruikbaar restmateriaal op.
Vacuümgieten
Het gebruik van PU kunststof (polyurethaan) is vaak voor kleinere oplages. In onze gieterij maken we gebruik van vacuümsystemen waarmee we siliconenmallen kunnen maken. Deze mallen worden als ze klaar zijn volgegoten met PU en onder druk gebracht zodat al de overtollige lucht uit het product verdwijnt. Doormiddel van deze techniek maken we zowel eindproducten, halffabrikaten als prototypes. Door de lagere ontwikkelingskosten van een siliconenmal is het geschikt als gietmethode voor kleine oplages. De kwaliteit van vacuümgieten is bijna geheel gelijk aan spuitgieten, maar arbeidsintensiever. Het ontwikkelen van een metalen mal voor spuitgieten is veel kostbaarder en daardoor geschikter voor massaproductie. Kunststof gieten in onze siliconenmallen is dan ook uitermate geschikt voor prototypen.
Slingergieten
PU kan ook middels slingergieten in siliconen rubber mallen gegoten worden. Wij hebben dit een tijdje gedaan met de machines van Nicem. Voor verschillende bedrijven maakten we op deze manier kunststof miniaturen voor spellen. Het proces is erg intensief doordat je gebruikt maakt van een tweecomponenten kunststof. Door een korte stollingstijd moet voor elke gieting het mengsel opnieuw gemaakt worden in exact dezelfde verhouding. Na gieten kan de gietkrans niet meer verwerkt worden en foute afgietsels kunnen niet gerecycled worden.
Beletteren
Snijplotter
Met behulp van onze snijplotter maakten we diverse reclameuitingen en informatieve borden. Elke gewenste vorm of tekst wordt door deze machine gesneden uit speciale plakfolie. Deze plaatsten we op elk gewenst oppervlak (vb. metaal, glas, plexiglas).
Toepassingen
Met behulp van de snijplotter sneden we plakfolie voor bijvoorbeeld:
- Reclameborden
- Raamdecoratie
- Beplakking voor modelbouw
3D frezen
Bij 3D-frezen haal je een ontwerp uit een groot blok hout of kunststof. De Roland mdx540 verwijdert 4-assig laag voor laag materiaal uit het blok en geeft op deze manier vorm aan je ontwerp. Voordelen van deze techniek zijn hoge detaillering en gladde afwerking. Vooral bij het maken van munten met afbeelding is deze techniek zeer geschikt voor het maken van een master.
Roland mdx540
3D printen
Formlabs 3D-printers
Na jarenlang het 3D-printen uit te besteden aan externen, werd de stap genomen om dit zelf te gaan doen bij DTR. De technieken en kwaliteit van de 3D-printers was inmiddels zo hoog geworden, dat de aanschaf van een eigen printer een logische en besparende stap was. Een flinke tijd hebben wij gebruik gemaakt van de 3D-printers van Formlabs. In 2021 werd dit merk vervangen door Asiga die een nog hogere kwaliteit weet te behalen die wij hard nodig hebben bij onze productie. Formlabs was onze eerste goede ervaring met 3D-printen en gaf ons een goede leerweg in deze techniek.