skip to Main Content
+31 (0) 481 - 434481 info@detinnenroos.nl Open 9AM - 5PM

Metalen en kunststof

In onze werkplaats gieten we met verschillende materialen. Per product bepalen we het juiste materiaal en de optimale samenstelling.

Als tingieterij gieten we het meest met tin. Zowel in zuivere vorm als in legeringen van verschillende percentages. De legeringen bestaan uit tin, koper en antimoon. Door koper en antimoon toe te voegen aan tin wordt het metaal harder, maar blijft het toch nog buigbaar.
Naast tin beschikken we over de mogelijkheid om te werken in zamac of PU kunststof.

In de andere blokken vertellen wij je graag wat meer over de metalen en kunststof waarmee wij gieten.

Tin

Bestel in onze webshop

Tin wordt in diverse legeringen, die de hardheid bepalen, vooral gebruikt voor sierartikelen, relatiegeschenken en tafelgerei. Door zijn lage smeltpunt is tin een populair metaal in de wereld van modelbouwers. Deze grondstof staat ook bekend onder de naam witmetaal. Het machinale gietwerk geschiedt in snelheden van 40 km/h, waardoor de tin tot in de uiterste hoekjes van de mal doordringt. Dit gebeurt door het slinger gietwerk, ook wel centrifugaal gieten genoemd.

> Meer weten over de geschiedenis van tin?
> Meer weten over het onderhoud van tin?

Zamac

Bestel in onze webshop

Zamac is een legering die harder en slijtvaster is dan tin. Deze naam is ontstaan na de samenvoeging van afkortingen van verschillende metalen. Deze verschillende metalen zijn zink, aluminium, magnesium en cupper (koper). Het materiaal is onder andere geschikt voor het maken van riemgespen, onderdelen van horloges en de auto-industrie.

PU kunststof

Het gebruik van PU kunststof (polyurethaan) is vaak voor kleinere oplages. In onze gieterij maken we gebruik van vacuümsystemen waarmee we siliconenmallen kunnen maken. Deze mallen worden als ze klaar zijn volgegoten met PU en onder druk gebracht zodat al de overtollige lucht uit het product verdwijnt. Doormiddel van deze techniek maken we zowel eindproducten, halffabrikaten als prototypes. Door de lagere ontwikkelingskosten van een siliconenmal is het geschikt als gietmethode voor kleine oplages. De kwaliteit van vacuümgieten is bijna geheel gelijk aan spuitgieten. Het ontwikkelen van een metalen mal voor spuitgieten is veel kostbaarder en daardoor geschikter voor massaproductie. Kunststof gieten in onze siliconenmallen is dan ook uitermate geschikt voor prototypen.

Voorbeeld: Om een product te testen op de verkoopmarkt laat een klant 50 stuks onder vacuüm gieten. Zodra het product goed bevalt worden er zo nodig wat aanpassingen gemaakt waarna de grote oplages gefabriceerd worden met metalen mal en de spuitgiettechniek.